Primăria Ion Neculce va beneficia de o finanțare nerambursabilă de un milion de euro ca urmare a implementării unui proiect derulat în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Locuitorii din Ion Neculce și din localitățile aflate în Grupului de Acțiune Locală ”Stejarul” au șansa să beneficieze de servicii sociale și educaționale, de consiliere profesională și de sprijin financiar pentru a inițierea unor afaceri. Proiectul este implementat de Comuna Ion Neculce, în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Școala Gimnazială ”Constantin Teodorescu” Războieni și Asociația KULT-ART pe o perioadă de 30 de luni, începând cu luna martie 2021 și până la începutul luni august 2023.
4,7 milioane lei finanțare nerambursabilă
La începutul săptămânii, la sediul Primăriei Ion Neculce a avut loc conferința de presă pentru lansarea proiectului. În prezența primarului comunei Ion Neculce, Gheorghe Văleanu, a managerului de proiect Duca Lucian Andrei și a reprezentanților partenerilor din proiect, au fost prezentate detaliile privind implementarea proiectului și obiectivele care trebuie atinse la finalul celor 30 de luni. Obiectivul general al proiectului este furnizarea de servicii integrate în beneficiul persoanelor din grupul țintă aflate in risc de sărăcie și excluziune socială care au domiciliu sau locuiesc în Comuna Ion Neculce și teritoriul Grupului de Acțiune Locală Stejarul.
„Valoarea proiectului este de 4.751.287 lei din care 4.513.722 lei reprezintă finanțare europeană nerambursabilă, 172.111 lei reprezintă finanțare din bugetul național și 65.452 lei reprezintă cofinanțare de la bugetul local al Comunei Ion Neculce. Prin implementarea acestui proiect dorim să oferim servicii sociale și socio-medicale pentru 256 persoane din grupul țintă, grădiniță cu program prelungit, școală după școală și a doua șansă pentru 128 de persoane din grupul țintă. De asemenea, rezultatele așteptate vizează furnizarea de formare profesională pentru 98 de persoane, informare și consiliere profesională pentru 30 de persoane cât și îmbunătățirea antreprenoriatului prin înființarea a 8 firme noi în vederea reducerii numărului de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune social.”, a declarat Gheorghe Văleanu, primarul comunei Ion Neculce.
Consiliere antreprenorială și finanțarea afacerilor
Persoanele selectate din grupul țintă vor beneficia de cursuri de calificare și consiliere antreprenorială. Astfel, locuitorii comunei Ion Neculce vor avea posibilitatea să își pornească o afacere. Primăria va oferi opt microgranturi, în valoare de 25.000 de euro fiecare, pe baza unor planuri de afaceri. În urma unei competiții deschise, cele mai bune idei vor putea obține finanțarea.
“Toți cei ce vor participa la cursuri se vor putea înscrie la concurs și pot primi câte 25.000 de euro pentru a dezvolta o afacere în comuna Ion Neculce sau în cadrul GAL. Participanții vor trebui să depună proiecte de afaceri care să nu includă activități agricole.”, a spus primarul Gheorghe Văleanu. Totodată, primarul Gheorghe Văleanu a subliniat faptul că funcționarii din subordine s-au orientat atât în atragerea fondurilor destinate dezvoltării infrastructurii cât și înspre proiecte în beneficiul direct al persoanelor din comună.
Finanțare obținută în 2020
În cadrul conferinței de presă, managerului proiectului a povestit că echipa din cadrul Primăriei Ion Neculce a scris și depus proiectul încă din 2019, însă nu au avut șansă de reușită. Totuși, au insistat din nou în 2020, luându-și drept parteneri Asociația KULT-ART și Școala Gimnazială din satul Războieni și au reușit să obțină finanțarea dorită. Insistența compartimentului care se ocupă de atragerea fondurilor europene din cadrul Primăriei a făcut posibilă atragerea unor sume nerambursabile consistente în beneficiul locuitorilor comunei Ion Neculce. “Ideea proiectului a venit în 2019 când am avut mai mulți parteneri la depunerea cererii de finanțare dar, din păcate, nu am avut succes. L-am redepus în 2020 împreună cu Asociația KULT-ART și Școala Gimnazială ”Constantin Teodorescu” și am reușit să obținem finanțarea. Astfel vom putea oferi persoanelor din grupul țintă consiliere profesională, educație sau cursuri de antreprenoriat.”, a spus managerul proiectului, Duca Lucian Andrei.
Sprijin pentru întreaga familie
Reprezentanții Asociației Kult Art au menționat că proiectul demarat acum este complementar cu un alt proiect implementat tot prin fonduri europene de către Primăria Ion Neculce, respectiv un centru social de zi. Fără implementarea proiectului respectiv, nu puteau fi accesate fondurile necesare implementării serviciilor sociale integrate. Nicoleta Dăneasa, președintele asociației Kult-Art, a punctat faptul că Primăria Ion Neculce a reușit să facă pași importanți, reușind să acrediteze și să licențieze centrul de zi, fapt ce i-a conferit un avantaj important în obținerea celor 4,7 milioane de lei de la UE. “Prin primul proiect, respectiv centrul social de zi, este asigurată infrastructura și dotarea, iar prin proiectul actual oferim funcționarea acestui centru în condiții optime. În cadrul proiectului, ne vom orienta către copii dar și către adulți. De exemplu, vom putea oferi servicii de informare, consiliere psiho-socială sau suport emoțional pentru întreaga familie, nu doar pentru copilul care se află în centru, pentru că în familiile cu risc de sărăcie nu este problema unui singur individ din casă, ci a întregii familii. Vom avea diferite acțiuni astfel încât să diminuăm cât mai mult discrepanța socială din comunitate”, a spus Nicoleta Dăneasă, președintele asociației Kult-Art.
After-school gratuit pentru 100 de copii
Un capitol important din acest proiect este reprezentat de programul A Doua Șansă prin care câteva zeci de persoane care au abandonat școala vor fi ajutate să își finalizeze studiile. În același timp se vor asigura programe de after school pentru 100 de copii începând de la grădiniță și până la gimnaziu. În afara asigurării unor servicii educaționale moderne, copii care vor urma aceste programe vor beneficia de o masă caldă în fiecare zi și de transport gratuit. “Vom avea o grupă de învățământ preșcolar, grădiniță cu program prelungit de 24 de preșcolari, o grupă de 24 de elevi în învățământul primar. La învățământul gimnazial vom avea două clase de 26 de elevi, iar pentru programul A doua Șansă avem 24 de locuri pentru elevii care nu și-au finalizat studiile primare sau gimnaziale. Deja expertul nostru a identificat persoane aflate în această situație care doresc să își finalizeze studiile obligatorii.”, precizat Rusu Adrian, directorul Școlii Gimnaziale ”Constantin Teodorescu” din Războieni, instituție parteneră în cadrul proiectului.
Andrei Viliche